INULIN PREBIOTIC PURE POWDER (ORGANIC) - NOW FOOD
Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljeni hidrat i u različitim količinama prisutan je u preko 36000 biljnih vrsta. Značajne količine inulina nalaze se u jerusalimskoj artičoki, cikoriji, maslačku, luku i belom luku.
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata. Razlog tome leži u njegovoj strukturi koju digestivni enzimi nisu u mogućnosti sasvim svariti. Zbog toga, inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crevo bez da je metabolisan i nepromenjen dospeva u debelo crevo gde podleže potpunoj fermentaciji od strane selekcioniranih bakterija. Kao produkt anaerobne fermentacije nastaje bakterijska biomasa; gasovi - CO2, CH4, H2; kratkolančane masne kiseline - octena, propionska i maslačna; kao i mlečna kiselina, a oslobođena energija iznosi svega 1,5 kCal/g
Zbog manje kalorijske vrednosti inulin je u mnogim zemljama našao svoju primenu u obliku zamene za masnoće ili u šećer i u svrhu smanjenja kalorijske vrednosti namirnica poput sladoleda, mlečnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda.
Blagotvorna svojstva inulina
Inulin se pre svega razmatra zbog svog pozitivnog učinka na crevnu mikrofloru. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.
Veliki je broj studija čiji rezultati povezuju inulin sa poboljšanom bioiskoristivošću i ravnotežom minerala. Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. Ta su saznanja navela naučnike da razmotre uticaj inulina na gustoću koštane mase.
Uočeno je da kod nekih osoba, dnevni unos iznad 10 grama inulina može izazvati naduvavanje, grčeve i proliv. Zbog toga, osetljive osobe treba da pripaze na unos inulina, dok osobe koje ne pate od neželjenih smetnji mogu samo profitirati njegovim unosom.
PODACI O NUTRITIVNOJ VREDNOSTI:
Broj doza po pakovanju: 81
Sastav po serviranju (2,8g):
|
Kalorije |
5kCal |
Ukupno hidrata
od toga vlakna |
2,7g
2,5g |
Organski Inulin (iz plave agave) |
2,8g_ |
PAKOVANJE: 227g
UPOTREBA: Jedna ravna kafena kašika 1-3 puta dnevno sa omiljenim naptkom. Krenuti sa jednom dozom dnevno pa postepeno povećavati.