NORSK TRAN (NORVEŠKO OMEGA 3 ULJE - BIOPHARMA
Norveško omega-3 ulje sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog artičkog bakalara. Sadrži omega-3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E. Preporučuje se deci tokom rasta i razvoja, kao i trudnicama i dojiljama.
EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamin A doprinosi: normalnom metabolizmu gvožđa, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, održavanju normalnog vida, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin A ima ulogu u procesu diferencijacije ćelija. Vitamin D doprinosi: normalnoj apsorpciji/iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, održavanju normalnih kostiju, održavanju normalne funkcije mišića, održavanju normalnih zuba, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin D ima ulogu u procesu deljenja ćelija.
Ulje jetre bakalara predstavlja dobar izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina kao i prirodnih vitamina A i D. U prošlosti je upotrebljavano zbog visokog sadržaja vitamina A i D, a često je davano i deci kako bi se sprečila deficijencija vitamina D. Prema određenim podacima, 10 ml ulja jetre bakalara može da sadrži od 750 – 1200 μg vitamina A i 2,5 – 10 μg vitamina D. Kao i većina ribljih ulja, ulje jetre bakalara sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, eikozapentaensku (EPA; C20:5n-3) i dokozaheksaensku (DHA; C22:6n-3) kiselinu.
DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalni razvoj nervnog sistema i vida. DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u ljudskom mleku. EPA predstavlja prekurzor prostaglanidina, leukotriena i tromboksana. Suplementacija omega 3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa dobrog holesterola (HDL-a). Takođe može imati antiinflamatorno, antitrombotsko i imunomodulatorno dejstvo.
Veliki broj istraživanja je pokazao da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola LDL-a, kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem.
Efekat snižavanja nivoa triglicerida se ispoljava zahvaljujući zajedničkom efektu inhibicije lipogeneze i stimulacije oksidacije masnih kiselina u jetri.
PODACI O NUTRITIVNOJ VREDNOSTI:
Broj doza po pakovanju: 150
Sastav po serviranju: 1/2 kafene kašike:
|
Ulje jetre divljeg artičkog bakalara |
1100mg |
Omega-3 masne kiseline, od čega:
EPA (Eikozapentaenska kiselina)
DHA (Dokozaheksaenska kiselina)
|
550mg
200mg
300mg
|
Vitamin A (prirodan vitamin A) |
125 μg |
Vitamin D (prirodan vitamin D) |
10 μg |
Vitamin E (u obliku dl-alfa-tokoferola) |
3 mg |
PAKOVANJE: 375ml
UPOTREBA: Preporuka proizvođača: Jednom put dnevno uz obrok 5ml (1 kafene kašike) za decu stariju od tri godine i odrasle.
Preporuka uvoznika za Srbiju: Jednom dnevno uz obrok 2,5 ml (1/2 kafene kašike) za decu stariju od tri godine i odrasle.